Colmschate – Op 8 april 2024 is het 79 jaar geleden dat Colmschate werd bevrijd. Daar staan we graag samen bij stil. Iedereen was van harte welkom tijdens de herdenking. Hier wil de werkgroep jaarlijks op 8 april bij stilstaan omdat, vrijheid niet vanzelfsprekend is, veel (jonge) inwoners van Colmschate deze geschiedenis nog niet kennen en er momenteel “dichtbij” opnieuw bezetting ervaren wordt.

Een nieuw initiatief

Een aantal Colmschatenaren heeft in 2023 onder leiding van Duke Krins en Alphons Oostwegel het initiatief genomen om jaarlijks op 8 april kort bij deze herinnering stil te staan. De leerlingen van groep 8 van de OBS Kolmenscate werken op school aan een project passend bij dit thema.

Verslag

Klik op één van onderstaande knoppen om direct na het verslag te gaan.

Bezoek Canadese Begraafplaats Holten 19 maart 2024

Op dinsdagmiddag 19 maart hebben groep 8 leerlingen van OBS Kolmenscate samen met ouders en vrijwilligers van de werkgroep een bezoek gebracht aan de Canadese Begraafplaats in Holten. Hier liggen de 46 Canadese soldaten die zijn omgekomen bij de bevrijding van Colmschate en haar buurtschappen. Na een introductievideo was er een rondleiding met gidsen over de bergraafplaats.

Als afsluiting werden er bij deze 46 graven rode en witte tulpen gelegd door de leerlingen onder muzikale begeleiding van Jan Flierman op doedelzak.

Tekst gaat door onder de video’s en foto’s.

Video D. Stoelinga / Montage G. Beijers
Foto’s B. de Graaf & montage G. Beijers

Herdenking Colmschate bevrijd 8 april 2024

Op maandagavond 8 april 2024 werd voor de tweede keer de Herdenking Colmschate Bevrijd gehouden. Helaas zonder initiatiefnemer Duke Krins, ze overleed helaas op 2 april.

De herdenking werd weer bezocht door een grote groep genodigden en andere bezoekers. De herdenking begon met Monterosi door harmonieorkest Eendracht Colmschate. Na een openingswoord door Alphons Oosterwegel een prachtig verhaal van Frans van der Walle hoe zijn ouders de bevrijding van 8 april 1945 hebben meegemaakt. Na het taptoe signaal door Emiel van Eendracht en de twee minuten stilte werden de Nederlandse en Canadese vlag gehesen (door Noor van OBS Kolmenscate) tijdens de volksliederen.

Eendracht en Jan Flierman op doedelzak speelde samen Highland Cathedral waarbij de eerste bloemstukken werden gelegd. Lonneke en Noor brachten samen een gedicht en Ariane alleen, allen leerlingen van OBS Kolmencate. Na een woord van dank konden werden er voor elke bij de bevrijding van Colmschate omgekomen Canadese soldaat een rode en witte roos geplaatst rondom het gedenkbord onder muzikale begeleiding van Jan Flierman en Eendracht.

Foto’s onder de video’s

Video & montage G. Beijers
Foto’s B. de Graaf & montage G. Beijers